2010-02-03 16:01:25• hírek • Tóth Klarissz

Mi teszi a férfit igazán férfiassá?

Biológiai meghatározások szerint a legfontosabb férfi hormon a tesztoszteron, ami a hímivarsejtek érésében és a másodlagos nemi jegyek kialakulásában játszik fontos szerepet.

Ahhoz, hogy egy nő valóban nőnek érezze magát, abban az ösztrogénnek is döntő szerepe van, míg a férfi férfiasságáért a tesztoszteron felelős. Eltérő mennyiségben, de mindkét nemben, mindkét nemi hormon termelődik, nőknél a petefészekben és a mellékvesében, férfiaknál pedig a herékben. A nők szervezete hozzávetőlegesen 0,4 milligrammot, a férfiaké naponta 6-8 milligramm tesztoszteront termel. A szervezet szükségleteinek megfelelően az agy beindítja vagy éppen fékezi ennek termelődését.

Kevesen tudják, hogy éppen a tesztoszteron hatására keletkezik az agresszió, és ennek köszönhetően jön létre a nemi vágy is. Ezen kívül a szervezet energia-háztartásában, az összpontosítás vagyis a koncentrálás képességének kialakulásában és az önbizalom fenntartásában is szerepet játszik. Optimizmusunk, önbizalmunk és boldogságérzetünk kialakulása annak is köszönhető, hogy a nagyagykéreg milyen mértékben serkenti a tesztoszterontermelést. Tehát az euforikus állapot kialakulása többek között a tesztoszteron-túltengésnek köszönhető, míg a szomorúság, düh vagy stressz az alacsonyabb tesztoszteronszint számlájára írható. Brit kutatóknak újabban azt sikerült bebizonyítaniuk, hogy azok a férfiak, akik többet humorizálnak magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek. A testépítők körében gyakran az is előfordul, hogy szervezetükben ezt a hormonszintet mesterségesen próbálják emelni, anélkül hogy a módszer veszélyeivel tisztában lennének.


A magasabb tesztoszteronszintű férfiak erélyesebbek, indulatosabbak és sikeresebbek

A magasabb tesztoszteronszintű férfiak erélyesebbek, indulatosabbak és sikeresebbek


A legfrissebb vizsgálatok kimutatták, hogy azok a nők, akik magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, életükben a karriert helyezik előtérbe, a gyermekneveléssel szemben. Sőt a tesztoszteronhiány a nők térlátására is negatív hatással van. A magasabb tesztoszteronszintű férfiak szexuálisan aktívabbak, erélyesebbek, indulatosabbak és sikeresebbek. Ugyanakkor a tesztoszteron serkenti a nemi vágyat, jó hatással van a libidóra és a teljesítőképességre, egyetlen negatívuma mindössze az, hogy fokozza az agresszivitást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: